General Aptitude

Rating:
0
(0)
General Aptitude

We live in a world where robust technologies and scientific innovations have brought an impactful change in our lives. With technology changing the face of education and a multitude of study materials available at our fingertips, clearing competitive exams still needs hardcore dedication and consistent practice to get through. General Aptitude is an integral part of many competitive examinations like SSC CGL, UPSC, etc. and aims to assess a candidate’s abilities to resolve problems and reasoning-related calculations. Through this blog, we are bringing you various General Aptitude topics as well as practice questions. 

Must Read: Upcoming Government Exams 2020

Register Here for A Free Consultation Session!

General Aptitude: List of Topics

Be it a competitive exam or a job profile, you might be evaluated on how efficiently you can answer general aptitude questions. Are you the one who is appearing for any or seeking for a job? Glance through the following table listing down some of the commonly-asked general aptitude questions: 

Mixture & Allegation Area Average
Bankers Discount Boats and Streams Calendar
Chain Rule Clocks Compound Interest
Decimal Fractions LCM and HCF Heights & Distances
Logarithms Operations on Numbers Partnership
Percentage Permutation & Combination Pipes and Cisterns
Problems on Ages Problems on Numbers Problems on Trains
Profit & Loss Races & Games of Skills Ratio & Proportion
Simple Interest Simplification Stock & Shares
Time & Distance Time & Work True Discount
Volume and Surface Area Height & Distance  Logarithm
Progression  Geometry & Mensuration  Sets & Union
Surds & Indices  Fractions  Coding-Decoding
Partnerships  Profit & Loss  Stream Boat Problems
Compound Interest Inequality Arithmetic Aptitude
Pipes & Cisterns Age Problems Calendar
Data Interpretation  Programming Languages
like C++, Java, Python
Software Testing 

Recommended Read: Aptitude Test for Interview

Practice Questions on General Aptitude

Since we went through an array of important topics for General Aptitude above, it is also important to practice these concepts as much as possible. To help you brush up your basics of General aptitude, we have created a diversified list of questions on this section that you must practice.

Q1. For instance, if 20 workers are working on 8 hours to finish a particular work process in 21 days, then how many hours are going to take for 48 workers to finish the same task in 7 days?

A.12
B. 20
C. 10
D. 15

Answer: 10 

Q2. If a wholesaler is earning a profit amount of 12% in selling books with 10% of discount to the printed price. What would be the ratio of cost price which is printed in the book?

A. 45:56
B. 50: 61
C. 99:125
D. None of these

Answers: 45:56

Q3. Let’s say it takes 8 hours to finish 600 kilometres of the trip. Say we will complete 120 kilometres by train and remaining journey by car. However, it will take an extra 20 minutes its done train and remaining by car. What would be the ratio of the speed of the train to that of the car?

A. 3:5
B. 3:4
C. 4:3
D. 4:5

Answer: B 

Q4. What is the value of m3+n3 + 3mn if m+n is equal to 1?

A. 0
B. 1
C. 2
D. 3
Answer: 1

Q5. Let’s assume subject 1 and subject 2 can work on a project for 12 consecutive days. However, subject 1 can complete the work in 30 days and how long it will take for a subject B to finish the project?

A:  18 days
B:  20 days
C: 15 days
D: 22 days

Answer: 20 Days

Exploring General Aptitude questions? Check Out Our Exclusive GK Quiz!

[optin-monster-shortcode id=”xf2mlnjiouddzrshykdb”]

Q6. What is known as a point equidistant which is vertices of a triangle?

A. Incentre
B. Circumcentre
C. Orthocentre
D. Centroid

Answer: Circumcentre

Q7. What is the sum of the factors of 4b2c2 – (b2 + c2 – a2) 2?

A. a+b+c
B. 2 (a+b+c)
C. 0
D. 1

Answer: 2(a+b+c)

While practising these General Aptitude questions, you must also explore Quantitative Aptitude!

Q8: What is the role of boys in the school if 60% of the students in a particular school are boys and 812 girls?

A. 1128
B. 1218
C. 1821
D. 1281

Answer: 1218 

Q9. Suppose cos4θ – sin4θ = 1/3, then what is the value of tan2θ?

A. 1/2
B. 1/3
C. 1/4
D. 1/5

Answer: 1/2 

Q10:  What could be the value of tan80° tan10° + sin270° + sin20° is  tan80° tan10° + sin270° + sin20°?

A. 0
B. 1
C. 2
D. √3/2

Answer: 2

Recommended Read: Reasoning Questions

Hence, we hope that this blog has helped you understand what general aptitude is about as well as some essential topics and questions under this section. If you are planning for a competitive exam like GMAT, SAT, GRE or IELTS, and need expert guidance, sign up for an e-meeting with our Leverage Edu mentors and we will assist you throughout your exam preparation, equipping you with study essentials as well as exam day tips to help you soar through your chosen test with flying colours!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10,000+ students realised their study abroad dream with us. Take the first step today.
+91
Talk to an expert for FREE

You May Also Like