General Knowledge for Kids

Rating:
4
(1)
General Knowledge for Kids

General Knowledge can be defined as important facts and figures collected over a period of time. Apart from being an evident part of most of the competitive exams, it also makes an individual smart in many ways. A child’s growth and success in today’s world depends upon various factors. Beyond academics, general knowledge for kids help in gaining more understanding about different areas. A kid gathers information and learns from the surroundings, which develops their mental ability. The blog will enumerate the importance of general knowledge for kids, basic question and answers, and tips to learn them.

Importance of General Knowledge

General Knowledge for kids comes as an additional subject in the school curriculum where they have to mug up facts and figures ranging from great personalities, sports, historic events, economics and many other fields. Given below is the importance of GK in the lives of a student: 

  • Helps in making conversation easier and interesting: For starters, beginning a conversation with friend, colleague, acquaintance or even a stranger may be difficult to begin if the person doesn’t know about their common interests. In that situation, general awareness of present surroundings will save them in the weirdest situation and will reflect that the person is knowledgeable, which results in an interesting conversation with the friends and colleagues on various topics.
  • Helps students in achieving better grades: The student’s performance and grade in school, college and even competitive exams have been seen improved passively due to general knowledge. 
  • Helps in making Better Decisions: A person having good general knowledge makes the person smart in every sense and help in taking important decisions in one’s life.

Sign Up For A Free Consultation Session! Click Here!

50 Basic Question & Answers General Knowledge for Kids

GK adds more information to their knowledge base. Here is a list of 50 basic questions and answers of General Knowledge for Kids, of all kind of ages:

Ques1: How many days do we have in a week?
Ans1: Seven days are there in a week

Ques2: Which animal is called ‘The Ship of the Desert?’
Ans2: Camel 

Ques 3: Which animal is famous as the “Jungle King”?
Ans3: Everyone knows, Lion is the Jungle King!

Ques 4: Earth is broken into how many parts (Continents)?
Ans 4: 7 (Asia, Africa, Australia, Europe, North America, South America and Antarctica)

Ques 5: How many consonants are there in the English alphabet?
Ans 5: There are 21 alphabets in English. 

Ques 6: Where does the sun rises?
Ans 6: East

Ques 7: Name the largest flower in the world?
Ans 7:  Rafflesia

Ques 8: Which month in the year has the least number of days?
Ans 8: February

Ques 9: How many hours in 3 days?
Ans 9: 72 hours (24+24+24)

Ques 10: How many zeros are there in one thousand?
Ans10: 3

Ques 11: How many months in a year have 31 days?
Ans 11: Out of 12 there are 7 months with 31 days (January, March, May, July, August, October and December).

Ques 12: Name the polygon which has five sides?
Ans 12: Pentagon

Ques 13: Name the first person to walk on the moon?
Ans13: Well, Neil Armstrong was the first man to place a foot on the moon.

Ques14: How many colours are known as Primary colours? Also, check if you name them!
Ans14: There are 3 primary colours, namely Red, Blue, Yellow.

Ques15: How many millimetres are there in 1cm?
Ans15: 10

Ques16: How many bones are there in an adult human body?
Ans16: An adult human has 206 bones

Ques17: How many lungs does a human body have?
Ans17: A human body comprises of 2 lungs.

Ques19: How does the water taste?
Ans19: There is no “standard” taste of water.

Ques20: Which star is nearest to our planet?
Ans 20: Sun

Ques21: Name the person who invented ‘electricity’?
Ans 21: Benjamin Franklin

Ques22: Which country is called the land of the rising sun?
Ans 22: Japan is called the land of the rising sun

Ques23: What’s the tallest mountain in the world?
Ans23: Mount Everest

Ques 24: Which planet is known as the ‘Red Planet’ of our Solar System?
Ans24: Mars is known as Red Planet

Ques 25: Which continent is also known as the ‘Dark’ continent?
Ans25: Africa

Ques 26: Which is the coldest place on earth?
Ans26: East Antarctica

Ques 27: Which is the largest animal in the world?
Ans 27: Blue Whale

Ques 28: Which country has the largest ‘Democracy’ in the world?
Ans 28: India

[optin-monster-shortcode id=”xf2mlnjiouddzrshykdb”]

Ques 29: Name the person who invented ‘Television’?
Ans 29: John Logie Baird

Ques 30: Which is the densest jungle in the world?
Ans 30: The Amazon rainforest

Ques 31: ‘World Environment Day’ is celebrated on which day?
Ans 31: June 5th is the World’s Environment Day

Ques 32: Can you name the instrument used to measure blood pressure?
Ans 32: Sphygmomanometer is the correct answer!

Ques 33: Can you name the festival of colours?
Ans 33: You guessed it right, its Holi!

Ques 34: How many people are needed to make a cricket team?
Ans 34: 11 players 

Ques 35: Can you guess the place known as Roof of the World?
Ans 35: Tibet

Ques 36: What causes Global Warming?
Ans 36: Carbon Dioxide

Ques 37: Which instrument is used for measuring wind speed?
Ans 37: The device is Anemometer.

Ques 38: What is the hottest continent of Earth?
Ans 38: Africa is known to be the hottest continent on earth

Ques 39: What is the most abundant gas in our atmosphere?
Ans 39: Nitrogen gas 

Ques 40: Name the bird which lays the largest eggs?
Ans 40: Ostrich lays the largest eggs!

Ques 41: How many strings are there in a violin?
Ans 41: Four strings

Ques 42: Chameleon’s have exceedingly long tongues, which sometimes is as long as their bodies? Is it True or False
Ans 42: True

Ques 43: What is the top colour in a rainbow?
Ans 43: Red

Ques 44: ‘Stars and Stripes’ is present in the flag of which country?
Ans 44: United States of America (U.S.A.)

Ques 45: Name the language, which is used by the computer to process data?
Ans 45: Binary language

Ques 46: Name the painter, who painted the Mona Lisa?
Ans 46: Leonardo da Vinci

Ques 47: What does the “SIM” in the SIM card stand for?
Ans 47: Subscriber Identity Module

Ques 48: What covers approximately 71% of the Earth’s surface: Land or water?
Ans 48: Water covers 71% of the Earth’s surface.  

Ques 49: Internet prefix WWW stand for?
Ans 49: World Wide Web (WWW)

Ques 50: Who discovered Penicillin in 1928?
Ans 50: Alexander Fleming

Tips to Learn GK for Kids

Given below are the few tips to learn General Knowledge for Kids:

  • Encourage Learning: Kids can increase their general knowledge by reading different types of interactive books. Reading ignites an interest in kids in learning more.
  • Play Interactive Educational Games: Kids willingly engage, where play and education are mixed together. Enjoying playing games like ‘Atlas’, ‘Hop the world’, etc. will enhance general knowledge for Kids.
  • Watching different types of Sports: Kids if they engage themselves in watching various sports, like Cricket, Olympics, Football, etc. will increase their knowledge about countries, capitals, flags and national anthems, with entertainment.
  • Using Video and Audio Visuals: Visual demonstration of material on the internet about various things, such as Solar System, water cycle process, etc. will help increase general knowledge for kids.
  • Quiz Shows: Watching quiz and trivia shows on the internet and television, will help the child to gain knowledge on various aspects.

Also Read: Basic General Knowledge for Competitive Exams

Hope the blog has provided in-depth detail on general knowledge for kids. If you are struggling to choose a suitable course at the conclusion of your schooling, you can contact Leverage Edu experts, who will provide you 30 mins free career counselling session and sort all your education-related queries!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10,000+ students realised their study abroad dream with us. Take the first step today.
Talk to an expert for FREE

You May Also Like