200 One Word Substitution with Examples

Rating:
4.4
(25)
One Word Substitution

What is One Word Substitution? One Word Substitution simply means using a specific word replacing a wordy phrase or sentence and making it shorter, concise and clearer to understand. This way, the word becomes identical with the sentence thus providing the same meaning as the wordy sentence. The best way to master this concept is to learn their meanings by putting them in a particular sentence or visualising them through an interesting story. One word substitution questions frequently occur in many national-level exams such as SBI PO, UPSC, CAPF, CDS, RRB, SSC etc.

Read this blog to find 200 one word substitution with examples as well as practice questions and quiz for competitive exams.

How to Solve One Word Substitution?

Before checking on the examples for One Word substitutions, let’s see how to solve them. These can be solved by identifying its ‘root word’ or core meaning and then identifying the prefix and suffix. Many words like Anthropology come from the root word anthrōpos which means humans (Here ‘Anthro’ is the prefix and ‘ology’ is the suffix). Hence anthropology means the study of humanity. To gain mastery in understanding root words, you should be familiar with the etymology and linguistic of the words.

Did you know? ‘ology‘ is the most common suffix in science which means “a branch of knowledge”. (Example: Psychology, Biology).

Another common suffix is “cracy” which comes from the Greek word “kratia” which means “rule or government”. (Example: Autocracy, Democracy)

Why Do We Need One Word Substitutions?

One word substitutions are important as they make communication of the English language much more concise, lucid, and easy. People can remember words and communicate bigger meanings through a simple word. For example, saying “She is someone who puts forth an idea which she herself doesn’t believe” is much harder as compared to just saying “She is a Hypocrite”. One word substitutions make our sentences more precise and reduce complexity. These substitutions also help us to classify words based on the suffixes which makes it easy to categorize them and put similar words together.

200+ One Word Substitution with Examples

There are different categories of One Word Substitution:

  • Study-related
  • Terms-related
  • Group/Collection
  • Government/Political Systems-related
  • People/Person
  • Profession/Occupation
  • Science/Research
  • Killing/Death-related
  • Sound/Event/Spots

Here is the complete list of 100 One Word Substitution for competitive exams:

Study-related One Word Substitution Examples
Study of Stars Astronomy I love this book on Astronomy.
Study of statistics is known as Demography The demography of the whole town’s population has been mapped.
The study of ancient writing and scriptures Paleography These three university professors have been immersed in the research and study of Paleography for over a decade.
The study of rocks and soil Geology My Geology homework is not going to be completed by the final submission date.
The ancient search for a universal panacea, and of the philosopher’s stone. The medieval version of the study of Chemistry Alchemy The magician wanted to learn Alchemy to master some ancient spells.
The study of evolution of mankind Anthropology Anthropological research helps us trace our civilization.
The study of Human Mind Psychology I am really interested in studying Psychology and how the mind works.
The practice of writing dictionaries Lexicography She works in the Lexicography department of the publishing house.
The study of plants Botany Her interests in plants motivated her to pursue this course in Botany.
The study of rocks and soils Geology Do I need to study Geology before going rock climbing?
The study of languages Philology How many languages does Philology covers?
Group/Collection One Word Substitution Examples
A group of sheep Flock I saw a shepherd down the hill with a flock of sheep.
A family of young animals Brood Mr. Styles like spending hours bathing the brood of horses in the stable.
A number of people travelling together in a big van or jeep Caravan A caravan of hippies just passed by.
A series of stars Constellation This constellation looks like a burger!
A large group of people Horde A horde of college students were gathered around the voting booth.
A temporary police force Posse Jake went to arrest the criminal with his posse.
A group of cattle or sheep Herd Keep your herd of cows in the backyard.
A number of fish swimming together Shoal I saw a shoal of mackerel on that side of the river.
A group of worshippers Congregation The congregation will happen at St. Mary’s Church at 4pm tomorrow.

Along with one-word substitution examples, take a look at 50 Common Difficult Idioms with Examples

Person/People One Word Substitution Examples
The one who loves mankind Philanthropist He became a renowned philanthropist after joining Buddhism.
The one who looks at the brighter side of everything Optimist Louis has always been the biggest optimistic person I know.
The one who looks at the negative/dark side of everything.  Pessimist I am always on the edge of becoming a total pessimist.
The one who does not believe in God. Atheist I am neither an Atheist nor a religious person.
The one who eats human flesh Cannibal The police caught these cannibals from the jungle.
Someone who regards the world as their country Cosmopolitan Globalisation will give rise to more cosmopolitans.
The one who loves good food and knows a lot about it Gourmet I could have been a Gourmet if I liked spicy food!
Someone who lives in solitude Recluse I want to become a recluse after I retire.
Someone who speaks more than one language Polyglot I took up Turkish to become a Polyglot.
A person who boasts of one’s achievements Egotist She saw him as a thoughtless egotist.
People who can vote in an election:  Electorate Last year’s electorate comprised of many first-time voters.
A person who loves himself the most Narcissist John is a narcissist and will never love anyone else but himself.
A person who draws maps Cartographer A cartographer can help you find the right way through a complex forest land through his mastery of maps.
A person who abandons his religion Apostate Watching his daughter die of cancer made Steve become an apostate. 
A person was appointed to settle a dispute between two parties Arbitrator In their final judgement, the jury presented that it is necessary for the parties to have an arbitrator to reach mutual consent.
The one who knows everything Omniscient He is such a know-it-all but he is not an omniscient.
The one who is all powerful Omnipotent We often stereotype a superhero as an Omnipotent but it’s important to have some flaws to make them human.
The one who is present everything Omnipresent Technology has become synonymous with omnipresent nowadays.
Someone who is eighty years old. Octogenarian My grandpa is an octogenarian.
The one who settles in another country. Immigrant It isn’t easy being an immigrant in the USA.
Someone who cares about mankind. Humanitarian She is known for her humanitarian efforts.
Person/People One Word Substitution Examples
Someone trained to travel and operate a spacecraft. Astronaut Kalpana Chawla is one of the greatest women astronauts.
The one who makes maps or charts Cartographer We need a cartographer to decode these cryptic maps.
Someone who sells or grows flowers or studies or writes about flowers. Florist Harry is my favorite florist and I like how he gives unique facts about what every flower symbolises.
Someone with a beautiful handwriting Calligrapher I started as a calligrapher and then became a tattoo artist.
The supervising person during an examination Invigilator The invigilator is too lazy to even check the students in the back.
Someone who presents or hosts a radio show Radio Jockey A radio jockey needs to have brilliant communication skills.
Someone who choreographs dances attuning certain sequences of steps and movements along music Choreographer Can you find me a wedding choreographer?
Someone who is the custodian or the keeper of a museum Curator I like being a curator as I get to meet artists from different parts of the world.
A person who doesn’t like humankind devoids himself of human society Misanthrope Grinch wasn’t the mean-spirited misanthrope most of us took him to be.
A person who collects coins as a hobby Numismatist As a Numismatist, I have a huge collection of currencies from almost all the countries around the world.
Someone employed to drive a hired car Chauffeur The chauffeur will come by 4 pm to the venue.
Someone who walks by foot. Pedestrian This side of the road is for Pedestrians.
Someone who is reserved and shy. Introvert I like being an introvert and I am happy with a small social circle.

While going through our exclusive list of one word substitution, you must check out: 50 Difficult Phrases with Meanings!

Terms One Word Substitutions Example
Indefinite period of time Aeon Those days became boring, aeon and too long to pass.
Appreciation of beauty, by a set of principles. Aesthetics I found this website quite appealing especially because of its aesthetics
Spartan snowstorms with uncontrollable winds  Blizzard On our way back to the hotel, we got caught in a blizzard.
An eccentric manner of living Bohemian She felt embarrassed when her friends made fun of her bohemian clothing.
Huge fire for celebration Bonfire The campers spent their night by the bonfire.
Dwarfed varieties of trees and shrubs in pots Bonsai Her room was filled with bonsai plants
Huge fire for celebration  Bonfire The campers spent their night by the bonfire.
Dwarfed varieties of trees and shrubs in pots  Bonsai Her room was filled with bonsai plants.
The remote regions of a country which are far away from the rivers Hinterland Her cottage was situated in a hinterland deprived of any beautiful scenery.
Complex situation or a mix-up Imbroglio The romantic imbroglio happened when he met my landlords assuming they were my parents.
Make someone feel young Rejuvenate This exfoliating scrub can completely rejuvenate your skin.
Not showing enough care and attention Remiss I realised that she was totally remiss in finishing her daily tasks.
A shelter for a Dog Kennel Our new pup spent all his day hiding inside the kennel.
Where wild animals live:  Lair I found a hidden lair in the forest but was too afraid to go inside it.
A place where coins are made Mint This industrial facility is actually a mint which manufactures coins.
Ordinary and Dull Mundane I am bored with the mundane life of the quarantined days.
Published after someone’s death Posthumous Mr Smith’s posthumous works brought him an immense number of accolades.
The profession of teaching or the approach or style of teaching Pedagogy It was his unique approach to pedagogy that made him every student’s favourite.
The symbols of royalty  Regalia The queen was adorned in full regalia.
A political system solely based on the government of men by God Thearchy The village was ruled by the system of thearchy.
A person promises to tell the truth in court Oath I couldn’t disrespect the oath and thus revealed everything.
Beginning to exist and evolve Nascent Biotechnology bloomed from a nascent sector to a booming industry.
Ethically good behaviour one has Virtue Patience is seen as the virtue of a man.
Humour that describes the weaknesses Satire Ghasiram Kotwal is an incredibly written satire on the political scenario of Maharashtra in the early 20th century.
Changing the direction of one’s path suddenly Veer He veered the car in the other direction as the deer came in the way.
Enjoy something for an extended time Savour Don’t forget to savour this delectable wine!
Someone who is wrongly blamed for things that others have done Scapegoat They used him as a scapegoat to accuse him of the whole conspiracy
Space where animal hides are tanned Tannery The leather for this coat has been skinned in the tannery.
Determined to achieve something Tenacious She was tenacious enough to chase after her dream of becoming a film actor.
The sound of Parrots:  Screech I woke up to the screeching of birds by the window.
Using a word or name that is inappropriate Misnomer It’s quite a misnomer to call it a victory since he scored the lowest marks in the test. 
A government that has a monarch as the head   Monarchy With a king ruling the country, the Monarchy is different from a democracy.
The sound of Camels Grunt In the vastness of the desert, the only sound you can hear is the constant grunting of camels from far away.
Events manifested by festivities Fiesta Last night’s party was a total fiesta.
The ranting of a person Whine Aakriti is always whining about the weather.
People who are extremely poor Destitute Ajay grew up in a destitute existence.
Absolute freedom to act as one wishes:  Carte blanche Her mother gave her carte blanche to follow the career path she wants to.
A person who is unsure about God’s existence:  Agnostic Though he was raised in a conservative Hindu family, he remained agnostic most of his life.
Extreme physical or mental sufferings Agony He fell to the ground in agony.
Japanese form of self-defense with the usage of locks holds Aikido He has mastered Aikido and his next goal is to learn Kung fu.
A soldier who fights for the sake of money Mercenary You are a mercenary and you kill people with any guns!
An accolade or honour bestowed in recognition for an achievement:  Laurel She enjoyed the laurels of her acting achievements.
A person who behaves without moral principles Immoral Lying is completely immoral even if it is done for a good purpose.
Charging a politician with a serious crime Impeach Trump was impeached recently but it didn’t really affect his position as the president. 
Government instructions that limit trade in some way  Embargo With the danger of virus hovering over the whole world, an embargo on international trade was mutually decided upon.
Believer of fate Fatalist I am fatalist for I believe that our destiny has already been written.
Loves being social and enjoys the company of others  Gregarious Gurleen is a gregarious girl and we often call her the social butterfly of our class!
Trees grow without underbrush. Grove This garden is filled with beautiful groves that amazingly complemented the tall trees
An office with high salary but no work  Sinecure After listening to the perks that Seema has at her office, Vishal assumes as if she works at a Sinecure. 
A person who betrays and descents and organisation or country Renegade It is currently flashing in the news that a renegade policeman shot three innocent people. 
One who is much concerned about details and accuracy Fastidious Virat is fastidious about his hair. He makes sure that he visits the salon at regular intervals. 
A place for storage of arms and ammunition Arsenal The officer informed the soldier about his new posting in Arsenal.
One who is expelled from a religious community Excommunicate His misconduct at the previous religious gathering led to his ex-communication. 
A person who eats too much Glutton As soon as the guests left, Riya didn’t miss a chance to call our cousin glutton.
Something which can be copied Immitable As the captain’s approach for the finale was imitable, he is still called a legend.
Killing-related One Word Substitution Examples
When someone kills their own father Patricide Jean was arrested for patricide.
The act of killing a king Regicide The monarchy fell with the regicide.
The killing of a person by another Homicide He went to jail on the charge of homicide.
The killing of one’s child Filicide The police filed a report about filicide that happened in the C block.

Top 40 One Word Substitution Asked in Competitive Exams

Credits – wifistudy (Youtube)

One Word Substitution Sample Questions

Now that you have understood the concept of one word substitution, let us sample some sample questions so that you develop a strong command over it!

Q1. An individual who is unable to express or interact easily

A) Extrovert
B) Introvert
C) Ambivert
D) None of the Above

Q2. A stream of water moving very fast

A) Current
B) Tide
C) Torrent
D) Storms

Q3. Shikha spends a lot of money on clothes. Her cousins call her a:

A) Frugal
B) Economical
C) Miser
D) Spendthrift

Q4. Asmita works really hard for the upliftment of poor children. She even donates half of her salary to NGOs. She is:

A) Philanthropist
B) Selfish
C) Tightfisted
D) None of the Above

Q5. It is impossible to see through it.

A) Translucent
B) Fragile
C) Opaque
D) Transparent

Q6. Aman is really scared of thunderstorms. He suffers:

A) Acrophobia
B) Ophidiophobia
C) Nephophobia
D) Astraphobia

Q7. She caught the robbers

A) Courageously
B) Frightened
C) Cowardly
D) None of the above

Q8. Lalit has a good knowledge of Music. His father calls him:

A) Incompetent
B) Amateur
C) Maestro
D) Beginner

Q9. After attending a career counseling session, he understood that his ____ was cooking:

A) Niche
B) Supplant
C) Replacement
D) None of the above

Q10. You can’t park your truck here. It is:

A) Lawful
B) Allowed
C) Unauthorized
D) None of the Above

  1. B
  2. C
  3. D
  4. A
  5. C
  6. D
  7. A
  8. C
  9. A
  10. C

[BONUS] One Word Substitution Quiz

One Word Substitution Quiz

We hope that this blog was informative and helpful, whether you are preparing for a competitive exam, school-related examination or olympiad. If you are preparing for IELTS, GMAT, SAT or any other such competitive exam, connect with our experts at Leverage Edu by signing up for a free online session and we will help you prepare for the exam with the best study materials as well as mentoring classes to ensure that you clear it with flying colours!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments
10,000+ students realised their study abroad dream with us. Take the first step today.
Talk to an expert for FREE

You May Also Like