# Time and Work Questions

Are you trying to ace the GMAT? Time and work questions are very relevant and an important aspect of the quantitative section of the examination. They are easy-to-do quick numericals and with the right amount of practice and knowledge, you can easily complete them efficiently without wasting a majority part of your exam time. Here is all the information that you will need about the time and work questions and how to go about them.

## Time and Work Questions: Concepts

There are certain concepts that are fundamental to the understanding of these questions, once these basic concepts are clear to you, solving the questions will be extremely easy. Here is a brief analysis of the concepts relevant to the time and work questions:

• Time X Rate of Work  = Total Work Done

T X R = W

• Time and work are inversely related. That means that the more amount of time it takes to do a job, the less amount of work is completed.
• Rate of work and time are also inversely related. This is to say, the higher the rate of doing work, lesser the amount of time it takes to complete the work.

Let us try to understand these concepts with the help of an example:

If G takes 7 days to complete a piece of work alone, then in 1 day he completes 1/7th portion of the work.

If K takes 6 days to complete a piece of work alone, then in 1 day he completes 1/6th portion of the work.

Thus, in 1 day, they together complete 1/7th + 1/6th of the work.

## Time and Work Questions Tricks

The LCM Trick is one of the easiest ways of mastering the time and work questions, understanding this trick will ensure that you solve the questions efficiently and accurately. Here is the LCM trick explained with the help of examples so that you get a better understanding of how to go about it:

Example 1 of Time and Work Questions

Suppose G completes work in 15 days and K completes the same work in 10 days by themselves. In what number of days will they complete the work together?

Solution: Take the LCM of both the numbers which denotes the time taken by each individual to complete the work.

So, LCM of 15 and 10 = 30

Since G takes 6 days to complete the work. In one day he will manage 30/15 = 2 units.

Following a similar logic, K takes 10 days to complete the work and so in one day, K does 30/10 = 3 units of work.

Together in a day, they complete 2 + 3 = 5 units of work.

To further calculate how much time they will need to complete the work together:

30 (total work) / 5 (combined work in 1 day) = 6 days.

Hence, they require 6 days to complete the work together.

Example 2 of Time and Work Questions

It takes 15 days for G to complete the work alone while K takes 10 days to complete the same work alone. They start working but K leaves after 2 days and goes away. In what time will G complete the remaining work?

Solution: Taking the LCM as described above; LCM = 30.

Since G takes 6 days to complete the work. In one day he will manage 30/15 = 2 units.

Following a similar logic, K takes 10 days to complete the work and so in one day K does 30/10 = 3 units of work.

G does 2 units in a day and K does 3 units in a day. They worked together for the first two days and so work done in the first two days = 5X2 = 10 units.

Out of the total work, units left are 30-10 = 20 units.

These 20 units need to be completed by G alone. Time required by G to finish this work = 20/2 = 10 days.

Thus, G will take another 10 days to complete the remaining work.

Example 3 of Time and Work Questions

G starts to make a painting at the rate of work of 3 units in a day while K spoils the painting made by G at the rate of 2 units per day. How many days will it take to complete the painting which comprises of let us say 10 units of work?

Solution: G paints, thus work done is +3 units per day while K spoils the painting and hence work done is -2 units per day. Net work done in a day = +3-2 = 1 unit per day.

Thus, it will take 10 days to complete the work. We have given you an insight into how to approach the time and work questions. We understand that the admission season can be extremely stressful and can give way to doubts like whether the course will be the correct choice for you. Do not give into these doubts, the experts at Leverage Edu can help you figure out what course will be best suited for your strengths and to fulfill your goals and aspirations.

##### You May Also Like ## 50 Difficult Words with Meanings for GMAT and GRE Preparation

Reading Time: 5 minutes 50 Difficult Words with Meanings. Really? Is it something that matters in the preparation of competitive exams? Or… ## How to Crack GMAT In 90 Days

Reading Time: 2 minutes Got 3 months to prepare GMAT!!! Worried?  OR   Confused? Three months of prep time is definitely a less… ## Average GMAT Score for Top-B Schools in US

Reading Time: 3 minutes If you’re a Business School applicant and are wondering “what are top MBA schools or what are my…  