Legal Aptitude

Rating:
5
(1)
Legal Aptitude Question Answers

Legal Aptitude questions are one of the trickiest parts of exams that students often come across in examinations, but are quite easy. Legal Aptitude is one of the core sections of various law entrance examinations like CLAT, UPES (LLB), ALET, MAH CET (LLB), SLAT etc. Having proper knowledge & idea of solving this part can assure a pretty good score in the examination. In this article, we will discuss What is Legal aptitude, some tips and tricks which will help in problem-solving in the legal aptitude section in the exam. Along with that, a set of 50 questions is provided with answers to boost up the understanding of legal aptitude questions. Generally, students don’t have proper knowledge of the questions and they panic, instead, a thorough idea about the same could bear a good score.

Legal Aptitude questions tests the student’s problem-solving ability about the legal issues in hand. Basically, the Legal Aptitude section consists of two types of questions – Legal Reasoning and Legal GK (including legal maxims, important judgments). 

Legal Reasoning is the most significant component of the legal aptitude section, in terms of marks allotted. The other component is Legal Knowledge, which consists of questions based on legal facts and current events related to the field of law.

 It includes learning with number patterns, calculations without formulas, logical relationships, historical data and analysis etc. ICSI introduces this subject to provide a brief introduction to legal aspects and test students with logical reasoning.

Here are the topics covered under Legal Aptitude test:

  • Indian Constitution
  • Contract Act
  • Law of Torts
  • Elements of Company Secretaries Legislation
  • Companies Act 2013- It introduces the major legal aspects that are our Constitution of India and certain Business and Commercial legislations.

Exam Pattern

Here is the exam pattern for legal aptitude:

Number of Passages Four to Five passages of 450 words each
Type of Questions Multiple Choice Questions will be asked from each passage
Total number of questions – 35 – 39
Total Number of Questions Each passage – 4 to 5
CLAT Legal Aptitude Syllabus (Content of passages) To be drawn from news, legal matters, public policy questions or moral philosophical enquiries
Skills to be tested Ability to Identify and infer the rules and principles given in the passage
Application of rules: Apply the given rules and principles to various fact situations
Manipulating the given rules: Understand how changes to the rules or principles may alter their application to various fact situations.

Now that we know the important details, let’s check out some of the tips for legal aptitude:

1. Develop good reading habits
Good reading ability is now the key to secure marks in CLAT legal aptitude. Candidates must try to develop fine reading ability with understanding. 

2. Practice is the key
Solve multiple questions from exercise, question papers, model test papers etc. Practice solving questions by keeping the timer. Try the calculations part in the brain itself to the extent possible, since the steps don’t score marks for you. Its objective questions.

3. Time management
Decide the time you will give to this section during your examination beforehand. Generally, 25-30 minutes are enough for attempting the legal aptitude section. Try not to spend more than 30-35 minutes on this section, even if all the questions asked are based on legal reasoning. Therefore, for time-bound practice, solve as many mocks and practice questions beforehand so that you don’t face problem during the examination. 

4. Awareness regarding the current affairs
Questions relating to current legal happenings are also asked in this section. Other than that, the meaning of legal maxims is asked. To prepare for this you need to be well versed with the important articles of the constitution, especially the fundamental rights.

5. Refer to the right study material
The syllabus of legal studies is more or less the same as that of the previous year. However, direct questions will not be asked from the legal subjects. Rather, all information will be given in the passage only. Candidates only need to develop basic familiarity with legal subjects. Some conceptual clarity would be helpful in understanding the passage quickly. Hence, candidates are advised to read the basic books of polity and constitution, Mugging up facts may not be the right approach to prepare for CLAT  legal aptitude.

Sample Questions and Answers 

Now let’s see some examples of legal aptitude questions along with their answers. Time to assess yourself!

1.The first woman Governor of a state in free India was
Mrs. Indira Gandhi
Mrs. Vijaya Laxmi Pandit
Mrs. Sarojini Naidu
Mrs. Sucheta Kripalani

Ans: Mrs. Sarojini Naidu

2.Minimum age required to contest for the post of President is
23 years
21 years
35 years
30 years

Ans: 35 years

3.The charge of impeachment against the President of India for his removal can be preferred by
Both Houses of Parliament
Speaker of Lok Sabha and Chairman of Rajya Sabha
Rajya Sabha
Lok Sabha

Ans. A

4. The Chief Minister of a Union Territory where such a set-up exists, is appointed by the
Lt. Governor
Majority party in Legislature
President
Prime Minister

Ans: President

5. Who was the first Deputy Prime Minister of India?
Jawaharlal Nehru
Mrs. Indira Gandhi
Dr. Rajendra Prasad
Sardar Vallabhbhai Patel

Ans: Sardar Vallabhbhai Patel

6. Which of the following Judges of the Supreme Court of India is famously known as the ‘Green Judge’?
Justice V.R. Krishna lyar
Justice P.N. Bhagwati
Justice Kuldip Singh
Justice B.N. Kirpal

Ans: Justice Kuldip Singh

7. Who was not a Chief Justice of India?
Justice M. Patanjali Sastri
Justice K.N. Wanchoo
Justice H.R. Khanna
Justice M.N. Venkatachaliah 

Ans: Justice H.R. Khanna

8.The number of High Courts in India is:
18
24
21
28

Ans: 24

9.The Indian Judiciary is headed by
The president
The prime minister
The supreme court
The parliament

Ans: The supreme court

10.Time taken by the constituent Assembly to prepare Constitution is:
3 years 7 months 8 days
2 years 11 months 18 days
2 years 10 months 7 days
2 years 3 months 17 days

Ans: 2 years 11 months 18 days

11. The ‘Vision’ of the Institute of Company Secretaries of India is
to promote good Corporate Governance
to be a global leader in promoting Good Corporate Governance
to develop high calibre professionals facilitating good Corporate Governance
to be a global leader in Governance

Ans: to be a global leader in promoting Good Corporate Governance

12. Which of the following is/are the “Mission” of ICSI?
Creating Brand ICSI
to develop high calibre professionals facilitating good Corporate Governance
to develop globalisation of professions of Company Secretaries
All of the above

Ans: to develop high calibre professionals facilitating good Corporate Governance

13. The Institute of Company Secretaries of India was constituted as a statutory body in the year
______.
(a) 1975
(b) 1979
(c) 1980
(d) 1982

Ans: C

14. Which of the following are the functions of the Institute of Company Secretaries of India?
(a) Examination of the of the Student
(b) Regulation of Training of the Students
(c) Conduct of elections to the Council of the Institute
(d) All of the above

Ans: D

15. A Company Secretary in Practice can appear as ‘Authorised Representative’ before-
(a) Real Estate Regulatory Authority (RERA)
(b) Competition Commission of India (CCI)
(c) National Company Law Tribunal (NCLT)
(d) All of the above.

Ans: D

16. Tort is a species of:
(a) Criminal wrong
(b) Breach of contract
(c) Civil wrong
(d) Moral wrong

Ans: C

17. The Law of Torts has largely developed through:
(a) Judicial decisions
(b) Customs
(c) Legislations
(d) None of the above

Ans: A

18. The law of torts deals with:
(a) Defamation
(b) Trespass
(c) Negligence
(d) All of the above

Ans: D

19. In tort, the remedy is:
(a) Liquidated damages
(b) Unliquidated damages
(c) Punishment
(d) Judicial review

Ans: B

20. When master is held liable for the wrongful acts of his servant, the liability is called:
(a) Vicarious liability
(b) Strict liability
(c) Tortuous liability
(d) Absolute liability

And: A

21. Law of contract is a:
(a) Criminal Law
(b) Civil Law
(c) International Law
(d) Disputed Laws

Ans: B

22. When an offer is accepted by other party, it becomes:
(a) Proposal
(b) Contract
(c) Agreement
(d) Promise

Ans: D

23. Which one among the following is not essential in the formation of a contract?
(a) Offer
(b) Acceptance
(c) Consideration
(d) Damages

Ans: D

24. A void agreement means:
(a) Agreement not enforceable by law
(b) Agreement illegal in nature
(c) Agreement not acceptable to Court of law
(d) Agreement violating legal procedure

Ans: A

25. A contract to which a minor is a party, is known as:
(a) Void ab initio
(b) Voidable at the option of minor
(c) Voidable at the option of other party
(d) Valid

Ans: A

26.First Clause in Memorandum of Association of company is:
(i) Situation Clause
(ii) Name Clause
(iii) Liability Clause
(iv) Capital Clause

Ans: ii

27. Which of the following contains the regulations for management of the company?
(i) Memorandum of Association
(ii) Certificate of commencement of business
(iii) Articles of Association
(iv) Incorporation Certificate

Ans: iii

28. The supreme executive authority controlling the management and affairs of a company vests
in
(i) Managing Director
(ii) Whole-time Director
(iii) Board of Directors
(iv) Independent Director

Ans: iii

29. Which of the following is/are the characteristic(s) of a company?
(i) Perpetual Succession
(ii) Corporate Personality
(iii) Separate Property
(iv) All of the above

Ans: iv

30. Maximum number of members in a private company is:
(i) 50
(ii) 100
(iii) 150
(iv) 200

Ans: iv

Prepare for Other Sections with Leverage Edu

So, that was all about the Legal Aptitude section. Comment below how many answers did you get correct! For more such informative content, follow us! If you are planning a promising career in law, there are several universities around the world that offer high-quality education with great learning opportunities. To learn about that, connect with our Expert Counsellors at Leverage Edu for a FREE Consultation call TODAY! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10,000+ students realised their study abroad dream with us. Take the first step today.
+91
Talk to an expert for FREE

You May Also Like