50+ Questions of Sentence Formation | Verbal Ability 

9 minute read
10 shares
Sentence Formation Questions

Do you frequently see “Verbal Ability Questions” during competitive exams? These questions test your ability to make sentences, correct them, use words correctly, or identify errors. Whether it’s a competitive exam for college admissions, a written round before an interview, or a government exam, verbal skill is a crucial component. And sentence  formation happens to be one of the most significant categories of verbal ability questions, and it will be covered in this article. Such questions assess the thinking abilities for competitive exams in India like Bank Exams, LIC (AAO), RRB, CAT, Management Exams, UPSC CSAT, State PSC Exams, SSC (CGL, Steno,)

What is Sentence Formation?

It can be characterized as a kind of verbal ability skill in which you are required to arrange a collection of randomly assembled words into a coherent statement. This is a fundamental kind of verbal ability assessment. 

Methods for Perfecting Sentence  Formation

To master the sentence formation questions, there are a few guidelines or tips you need to know:

1. The first thing to do is to identify the sentence’s initial word. To do this, make an effort to understand the sentence’s general meaning. 

2. Locate the closing word following the identification of the initial word. When you can accurately identify the opening and ending words, you’ve completed half of the task.

3. The last objective is to recognize the verbs, adjectives, and pronouns and put them in a phrase that makes sense and is grammatically accurate. 

Sample Questions on Sentence Formation Verbal Ability 

In the questions given below, the sentence has been broken into 5 to 6 parts. Identify these parts and join them to form a meaningful sentence.

1. 1. airport 2. the 3. Rahul 4. to 5. gone 6. has

A. 234156
B. 365421
C. 356241
D. 345621
E. 213654

Answer: B. 365421

2. 1. room 2. not 3. was 4. comfortable 5. the

A. 21354
B. 51234
C. 51324
D. 15432
E. 51432

Answer: C. 51324

3. 1. the 2. library 3. to 4. she 5. went

A. 45312
B. 54213
C. 45132
D. 32541
E. 45321

Answer: A. 45312

4. 1. Rahul 2. helpful 3. and 4. is 5. kind

A. 23451
B. 13245
C. 14325
D. 31542
E. 14532

Answer:  E. 14532

5. 1. charge 2. to 3. him 4. handover 5. the

A. 32154
B. 45123
C. 45321
D. 43512
E. 54213

Answer: B. 45123

6. 1. wait 2. you 3. will 4. I 5. for

A. 43125
B. 43251
C. 43152
D. 54312
E. 31254

Answer: C. 43152

7. 1. the 2. thanks 3. sumptuous 4. meal 5. for

A. 23451
B. 32514
C. 25143
D. 25134
E. 45321

Answer: D. 25134

8. 1. sun 2. the 3. shining 4. is 5. brightly

A. 21435
B. 21345
C. 31254
D. 24132
E. 32514

Answer: A. 21435

9. 1. a 2. girl 3. pretty 4. she 5. is

A. 23514
B. 34512
C. 45312
D. 31254
E. 45132

Answer: E. 45132

10. 1. ran 2. dog 3. very 4. fast 5. the

A. 32145
B. 45312
C. 52134
D. 54321
E. 52341

Answer: C.52134

11. 1. exciting 2. an 3. it 4. race 5. was

A. 35241
B. 53241
C. 24315
D. 35214
E. 43125

Answer: D. 35214

12. 1. to 2. mall 3. let’s 4. the 5. go

A. 25413
B. 34512
C. 51423
D.35412
E. 35142 

Answer: E. 35142

13. 1. few 2. building 3. left 4. the 5. people

A. 14523
B. 15342
C. 15324
D. 23415
E. 24351

Answer: B. 15342

14. 1. actor 2. be 3. to 4. he 5. an 6. wishes

A. 462351
B. 523164
C. 463251
D. 624351
E. 463215

Answer: C. 463251

15. 1. that 2. expensive 3. very 4. watch 5. is 

A. 14532
B. 41523
C. 14235
D. 14523
E. 42351

Answer: A.

16. 1. speak 2. chance 3. everyone 4. got 5. to 6. the

A. 625143
B. 346512
C. 346251
D. 321465
E. 435126

Answer: C. 346251

17. 1. had 2. tea 3. two 4. I 5. of 6. cups

A. 524316
B. 413625
C. 231526
D. 431652
E. 413652

Answer: E. 413652

18. 1. he 2. airport 3. to 4. gone 5. has 6. the

A. 231564
B. 154362
C. 154632
D. 415362
E. 156432

Answer: B. 154362 

19. 1. to 2. you 3. give 4. will 5. I 6. it

A. 243165
B. 214536
C. 543612
D. 546213
E. 543216

Answer: C. 543612 

20. 1. ran 2. park 3. he 4. to 5. the

A. 31425
B. 31245
C. 12453
D. 31452
E. 23415

Answer: D. 31452 

Questions of Series Completion Reasoning 20+ Questions of Cause and Effect Reasoning
Questions of Letter and Symbol Series Blood Relation Reasoning Questions
Questions of Direction Sense Test Reasoning Questions of Statement and Conclusion Reasoning

Practice Questions on Sentence Formation Verbal Ability

1. Which of the following sentences is grammatically correct? 

a. She don’t like pizza. 

b. She doesn’t likes pizza. 

c. She doesn’t like pizza. 

d. She not likes pizza.

Answer: c. She doesn’t like pizza.

2. Identify the sentence with the correct word order: 

a. Quickly brown the fox jumped over the fence. 

b. The fox over the fence quickly jumped brown. 

c. The brown fox quickly jumped over the fence. 

d. The fence quickly over jumped fox brown.

Answer: c. The brown fox quickly jumped over the fence.

3. Choose the sentence with the appropriate punctuation: 

a. I can’t believe she said that. 

b. I can’t believe, she said that. 

c. I can’t believe; she said that. 

d. I can’t believe she said that?

Answer: a. I can’t believe she said that.

4. Which sentence is correctly punctuated? 

a. The cat’s are sleeping. 

b. The cats are sleeping. 

c. The cat’s sleeping. 

d. The cats are sleep.

Answer: b. The cats are sleeping.

5. Identify the sentence with the correct use of homophones: 

a. Their going to the park. 

b. They’re going to the park. 

c. There going to the park. 

d. They going to the park.

Answer: b. They’re going to the park.

6. Select the sentence with the correct subject-verb agreement: 

a. The team are playing well. 

b. The team is playing well. 

c. The teams is playing well. 

d. The teams are playing well.

Answer: b. The team is playing well.

7. Choose the sentence with the appropriate use of articles: 

a. I want an apple. 

b. I want the apple. 

c. I want apple. 

d. I want a apple.

Answer: a. I want an apple.

8. Identify the sentence with the correct verb tense: 

a. I will go to the store tomorrow. 

b. I go to the store tomorrow. 

c. I goes to the store tomorrow. 

d. I gone to the store tomorrow.

Answer: a. I will go to the store tomorrow.

9. Which sentence is grammatically incorrect? 

a. She sings beautifully. 

b. He sing beautifully. 

c. They are singing beautifully. 

d. Sing she beautifully.

Answer: b. He sing beautifully.

10. Select the sentence with the correct use of conjunctions: 

a. I like coffee but not tea. 

b. I like coffee and not tea. 

c. I like coffee nor tea. 

d. I like coffee or not tea.

Answer: a. I like coffee but not tea.

11. Identify the sentence with the correct word form: 

a. I am very exciting about the party. 

b. I am very excited about the party. 

c. I am very excite about the party. 

d. I am very excitement about the party.

Answer: b. I am very excited about the party.

12. Choose the sentence with the correct use of prepositions: 

a. She is good at dance. 

b. She is good in dance. 

c. She is good on dance. 

d. She is good for dance.

Answer: a. She is good at dance.

13. Which sentence is correctly structured? 

a. Walking in the park, the sun set beautifully. 

b. In the park, beautifully set the sun while walking. 

c. The sun set beautifully while walking in the park. 

d. The beautifully sun set in the park walking.

Answer: c. The sun set beautifully while walking in the park.

14. Identify the sentence with the correct use of possessive pronouns: 

a. That book is mines. 

b. That book is my. 

c. That book is mine. 

d. That book is me.

Answer: c. That book is mine.

15. Choose the sentence with the correct parallel structure: 

a. She enjoys swimming, hiking, and to bike. 

b. She enjoys to swim, hike, and bike. 

c. She enjoys swimming, hiking, and biking. 

d. She enjoys swim, hike, and biking.

Answer: c. She enjoys swimming, hiking, and biking.

16. Which sentence is grammatically incorrect? 

a. We have been waiting for over an hour. 

b. We has been waiting for over an hour. 

c. We have been waited for over an hour. 

d. We have been waiting over an hour.

Answer: b. We has been waiting for over an hour.

17. Identify the sentence with the correct use of comparative adjectives: 

a. This is the most tallest building. 

b. This is the tallest building. 

c. This building is taller. 

d. This building is more tall.

Answer: c. This building is taller.

18. Choose the sentence with the correct use of relative pronouns: 

a. The girl who she is my friend is coming. 

b. The girl whom is my friend is coming. 

c. The girl whose my friend is coming. 

d. The girl who is my friend is coming.

Answer: d. The girl who is my friend is coming.

19. Identify the sentence with the correct use of modal verbs: 

a. She can sings well. b. She can sing well. c. She can sang well. d. She can singing well.

Answer: b. She can sing well.

20. Which sentence is correctly punctuated? 

a. Where is my keys? 

b. Where are my keys? 

c. Where my keys are? 

d. Where my keys is?

Answer: b. Where are my keys?

21. Select the sentence with the correct use of past perfect tense: 

a. I had went to the store yesterday. 

b. I have gone to the store yesterday. 

c. I went to the store yesterday. 

d. I had gone to the store yesterday.

Answer: d. I had gone to the store yesterday.

22. Choose the sentence with the correct use of the gerund: 

a. He enjoys to read books. 

b. He enjoys reading books. 

c. He enjoys read books. 

d. He enjoys books reading.

Answer: b. He enjoys reading books.

23. Identify the sentence with the correct use of the conditional tense: 

a. If I will see him, I will say hello. 

b. If I see him, I will say hello. 

c. If I saw him, I will say hello.

d. If I see him, I would say hello.

Answer: b. If I see him, I will say hello.

24. Which sentence is grammatically incorrect? 

a. The news are shocking. 

b. The news is shocking. 

c. The shocking news. 

d. The news are shock.

Answer: a. The news are shocking.

25. Select the sentence with the correct use of adverbs: 

a. She danced real good. b. She danced really well. c. She danced well real. d. She real danced well.

Answer: b. She danced really well.

26. Identify the sentence with the correct use of indirect speech: 

a. She said, “I am coming.” 

b. She said that she is coming. 

c. She said, “I was coming.” 

d. She said that she was coming.

Answer: d. She said that she was coming.

27. Choose the sentence with the correct use of the subjunctive mood: 

a. If I was you, I would apologize. 

b. If I were you, I would apologize. 

c. If I am you, I will apologize. 

d. If I be you, I would apologize.

Answer: b. If I were you, I would apologize.

28. Which sentence is correctly punctuated? 

a. The movie was good, however, it was too long. 

b. The movie was good; however, it was too long. 

c. The movie was good however it was too long. 

d. The movie was good however, it was too long.

Answer: a. The movie was good, however, it was too long.

29. Identify the sentence with the correct use of the definite article: 

a. I saw a sunrise today. 

b. I saw the sunrise today. 

c. I saw the sunrise today. 

d. I saw a sunrise today.

Answer: b. I saw the sunrise today.

30. Choose the sentence with the correct use of the passive voice: 

a. The cat chased the mouse. 

b. The mouse was chased by the cat. 

c. The mouse was chasing the cat. 

d. The cat was chased by the mouse.

Answer: b. The mouse was chased by the cat.

Related Posts

20+ Questions of Logical Problems Blood Relation Reasoning Questions | Verbal Reasoning
Series Completion Reasoning Types of Reasoning Questions in Competitive Exams
Questions of Direction Sense Test Reasoning | Verbal Reasoning 45+ Questions of Letter and Symbol Series with Answers

This was all about the “50+ Questions of Sentence Formation”. For more such informative blogs, check out our Study Material Section, or you can learn more about us by visiting our Indian exams page.

Leave a Reply

Required fields are marked *

*

*