# 20+ Questions of Puzzles in Reasoning | Logical Reasoning

Puzzles in Reasoning questions are an important part of the Logical Reasoning section

Every exam question consists of a minimum of two puzzle-based questions, each of which has a few subsections. In the reasoning section, a candidate can therefore receive at least 4-5 marks if they are able to correctly solve even one puzzle.

The reasoning ability section of several prestigious government exams includes puzzles in the form of reasoning questions. A few examples of these puzzles are as follows.

• UPSC CSE
• Defence Exams like ( AFCAT, NDA, CDS )
• State PSC Exams
• Bank (PO & Clerk) Exams
• SSC (CGL, 10+2, Steno, FCI, CPO, Multitasking)
• RRB

Solve these questions to begin your preparation of puzzles. This blog post will cover the foundations of puzzles in reasoning, as well as the kinds of questions that were asked on previous year’s exams and how to answer them. This will assist you in mastering the fundamentals and providing solutions to these Reasoning puzzles.

## What are Puzzles? What are Puzzles in Reasoning questions?

Solving puzzles involves organising unprocessed data in a systematic manner to accurately represent a given sequence or order of objects. In puzzles, the information is given to candidates in an unorganised or random manner. It checks the candidate’s ability such as both mental and analytical ability to decipher, sequence and analyze the given information into a meaningful and judgmental form, so as to come to the final decision or conclusion by following the systematic pattern of linking and interlinking one or several information with each other. The puzzle logical reasoning section is considered to be the most difficult part of reasoning, as there exists no set pattern or formulae to solve such problems.

## Tips to Solve Puzzles in Reasoning Questions

Following are some tips to solve partnership questions-

• Familiarize yourself with terms like profit-sharing ratio, loss-sharing ratio, and capital contribution.
• Practice calculating ratios based on investments or profit-sharing agreements.
• Learn how to use the weighted average method to determine individual contributions to the overall profit or loss.

## 20 + Puzzles in Reasoning Questions and Answers

QUESTION 1

Directions (Q1 – Q5): Based on the information given below, answer the following questions:

An Art and Culture exhibition is being organised in Pondicherry. 5 different states will represent their art in the exhibition during six days of a week, starting Monday and ending on Saturday. One of these days shall be a rest day.

The five participating states include – Andhra Pradesh, mango, Punjab, Uttarakhand and Gujarat

• Only one state can put up their exhibition per day
• The rest day is between the days when Andhra Pradesh and Gujarat exhibit their art
• Punjab will put up their artwork right before Uttrakhand
• There is a gap of 2 days between Gujarat and Punjab’s exhibition. Gujarat organised the exhibition before Punjab
• Mango does not organise the exhibition on Saturday

Q1. Which is the rest day?

• Monday
• Wednesday
• Friday
• Saturday
• Tuesday

Q2. When does mango put up their exhibition?

• Monday
• Saturday
• Wednesday
• Tuesday
• Thursday

Q 3. The exhibition of which state is organised on Thursday?

• Mango
• Gujarat
• Punjab
• None of the above

Q 9. Which of the following combinations is correct?

• Thursday – Uttarakhand
• Wednesday – Gujarat
• Friday – Rest Day
• Monday – mango
• Friday – mango

Q 10. Which state’s exhibition is organised on Saturday?

• Punjab
• Uttrakhand
• Gujarat
• Saturday is rest day

QUESTION 2

Direction: Study the following information carefully and answer the given question.

There are eight people A, B, C, D, E, F, G, and H sitting around a circular table facing towards the centre (not necessarily in the same order). C is sitting second to the right of G. E is sitting immediately to the left of A who is facing C. D is sitting between A and G, B is sitting fourth to the left of G who is sitting immediately to the left of H.

Who is sitting fifth to the right of H?

Solution: According to the statement:

C is sitting second to the right of G

A who is facing C.

E is sitting immediate left of A.

D is sitting between A and G.

G is immediate left of H.

B is sitting fourth to the left of G.

Answer– So, A is sitting fifth to the right of H.

Question 3

Direction: Study the following information carefully and answer the given question.

P, R, T, V, X, Y, and Z are seven different people who belong to different cities, Delhi, Mumbai, Pune, Chennai, Bengaluru, Jaipur, and Surat, not necessarily in the same order. P is not from Chennai. V is neither from Surat nor from Bengaluru. Either X or T is from Delhi. Y is from Mumbai. R is not from Bengaluru. V is neither from Pune nor from Chennai. Z is either from Surat or Bengaluru. T is not from Chennai. R is neither from Pune nor from Chennai.

Which city does R belong to?

Solution:

Seven People: P, R, T, V, X, Y, and Z.

Cities’ Name: Delhi, Mumbai, Pune, Chennai, Bengaluru, Jaipur, and Surat

Note: All the information is not necessarily in the same order.

P is not from Chennai.

V is neither from Surat nor from Bengaluru.

Either X or T is from Delhi.

Y is from Mumbai.

R is not from Bengaluru.

V is neither from Pune nor from Chennai.

Z is either from Surat or Bengaluru.

T is not from Chennai.

R is neither from Pune nor from Chennai.

Answer – Hence, we get that X is from Chennai and T is from Delhi so P is from Puna and Z is from Bengaluru.

Question 4

Which one will replace the question mark ?

1. 1
2. 4
3. 3
4. 6

Explanation:

(5 + 4 + 7)/2 = 8

(6 + 9 + 5)/2 = 10

(3 + 7 + 2)/2 = 6.

Question 5

Which one will replace the question mark ?

1. 45
2. 41
3. 32
4. 40

Explanation:

(15 x 2 – 3) = 27,

(31 x 2 – 6) = 56

and (45 x 2 – 9) = 81

Question 6

Which one will replace the question mark ?

1. 8
2. 14
3. 10
4. 6

Explanation:

For first triangle,

10 – 4 = 6

18 – 10 = 8

18 – 4 = 14

For second triangle,

14 – 8 = 6

22 – 14 = 8

22 – 8 = 14

For third triangle,

11 – 5 = 6

15 – 11 = 4

15 – 5 = 10.

Question 7

Direction: Read the given information carefully and answer the questions given beside:

Four persons participated with their cars in a car race. The colour and brand of each of the cars

is different. Those colours are White, Black, Red and Brown and the brands are – Benz,

Hyundai, Maruti and Toyota. The persons mentioned got four Prizes I, II, III and IV where I

Prize is for the best performance in the race.

(i) The colour of Modi’s car is not Red.

(ii) Toyota, which is not white, got either first position or the last position in the Car race.

(iii) Amit’s car got one position ahead of Modi’s but one position below the black Car.

(iv) Arvind’s car was positioned just above Maruti, but was just below the white car.

(v) Arvind’s car is not Hyundai. Maruti, who is the friend of Arvind, was also one of the

participants in the race.

1. Whose car won the first Prize?

A. Maruti B. Arvind C. Modi D. Amit E. None of these

2. Who owns Maruti?

A. Maruti B. Arvind C. Amit D. Modi E. None of these

3. Which of the following depicts the colour of Modi’s car?

A. White B. Black C. Red D. Brown E. None of these

4. Which of the following cars won the Second Prize?

A. Hyundai B. Toyota C. Benz D. Maruti E. None of these

5. Which of the following statements is true?

A. Hyundai is owned by Amit. B. The colour of Arvind’s car is Brown.

C. Toyota is owned by Arvind. D. The colour of Maruti’s car is White.

E. None of these

Question 8

Six candidates Kejriwal, Modi, Rahul, Mayawati, Akhilesh and Mamta belonging to different

parties BSP, BSP, Congress, SP, AAP and ‘Others’ not in the same order, have been declared

winner from six different constituencies. Their party symbols are – Hand, Broom, Cycle,

Elephant , Lotus, Lion but not in the same order.

Lotus was not the party symbol of SP. Mamta who belongs to Congress party, has won either

with the party symbol Cycle or Hand. Elephant is the party symbol of AAP party. Modi does not

belong to party AAP or SP. Lion is not the party symbol of ‘Others’ party. Akhilesh and

Mayawati, who won their elections with the party symbols Broom and Cycle though not

respectively, belong to BJP and BSP, again not respectively.

6. What was the party symbol of Mamta?

A. Hand

B. Cycle

C. Elephant

D. Can’t be determined

E. None of these

7. Modi belongs to which party?

A. SP

B. AAP

C. Others

D. Can’t be determined

E. None of these

8. Who has won the election with the party symbol of Elephant?

A. Kejriwal

B. Rahul

C. Either Rahul or Modi

D. Either Kejriwal or Rahul E. None of these

9. Lion is the party symbol of which party?

A. Others

B. AAP

C. SP

D. Can’t be determined

E. None of these

10. Which of the following is definitely true?

A. Rahul has contested with party symbol of Elephant.

B. Mayawati belongs to BJP.

C. Akhilesh has been elected with the party symbol of Lotus.

D. Modi has been elected with the party symbol of Lotus.

E. None is true

Question 9

Which one will replace the question mark ?

1. 80
2. 114
3. 108
4. None of these

Explanation:

(4 + 8) x 9 = 108

(5 + 4) x 12 = 108.

Question 10

Which one will replace the question mark ?

1. 18
2. 20
3. 21
4. 19

Explanation:

1 + 2 + 3 + 4 = 10

and 1 + 3 + 5 + 8 = 17

Similarly, 1 + 4 + 6 + 9 = 20.

Question 11

Which one will replace the question mark ?

1. 6
2. 7
3. 8
4. 9

Explanation:

(10 + 9 + 14 + 7)/2 = 20

and (11 + 16 + 10 + 13)/2 = 25

Therefore, (15 + ? + 12 + 10)/2 = 22

Hence 37 + ? = 44

? = 44 – 37

? = 7.

Question 12

Which one will replace the question mark ?

1. 33
2. 38
3. 32
4. 37

Explanation:

(5 x 6) + 2 = 32

(7 x 6) + 2 = 44

(7 x 5) + 2 = 37.

Question 13

Which one will replace the question mark ?

1. 6
2. 7
3. 8
4. 9

Explanation:

(5 + 3)/2 = 4

and (6 + 8)/2 = 7

Therefore (8 + 4)/2 = 6.

Question 14

Which one will replace the question mark ?

1. 660
2. 670
3. 610
4. 690

Explanation:

(1)2 + (5)2 + (4)2 + (3)2 = 51 x 10 = 510

and (3)2 + (4)2 + (6)2 + (2)2 = 65 x 10 = 650

Similarly (0)2 + (1)2 + (2)2 + (8)2 = 69 x 10 = 690.

Question 15

Which one will replace the question mark ?

1. 1
2. 2
3. 3
4. 4

Explanation:

(2)2 = 4

(8)2 = 64

(5)2 = 25

(1)2 = 1.

Question 16

Which one will replace the question mark ?

1. 45
2. 29
3. 39
4. 37

Explanation:

Question 17

Which one will replace the question mark ?

1. 262
2. 622
3. 631
4. 824

Explanation:

915 – 364 = 551

and 789 – 543 = 246

Similarly, 863 – 241 = 622.

Question 18

Which one will replace the question mark ?

1. 13
2. 14
3. 12
4. 15

Explanation:

Sum of numbers in lower half of the circle = 11 + 9 + 3 + 7 = 30

Sum of numbers in upper half of the circle = ? + 4 + 5 + 6 = ? + 15

Upper half = Lower half

30 = ? + 15

? = 30 – 15

? = 15.

Question 19

Which one will replace the question mark ?

1. 184
2. 210
3. 241
4. 425

Explanation:

(12)2 – (8)2 = 80

and (16)2 – (7)2 = 207

Therefore (25)2 – (21)2 = 184.

Question 20

Which one will replace the question mark ?

1. 25
2. 59
3. 48
4. 73