UPSC Prelims Geography: Previous Year Questions, Tips and Books 🌎

4 minute read
10 shares
UPSC Prelims Geography

UPSC Prelims Geography: According to the latest syllabus of UPSC CSE Exam, Geography is one of those subjects which is a part of Prelims and mains exam. It is always advisable for the IAS exam aspirants that they practice with UPSC Prelims geography previous year questions and mock tests. In this blog, we will provide the most popular geography questions of UPSC exam.

UPSC Prelims Geography Questions

11% of total questions in UPSC Prelims 2022 exam were directly from the Geography subject. This is enough to understand the value of this subject. Here, we have mentioned some questions that will help you.

1. Which one of the lakes of West Africa has become dry and turned into a desert?

(A) Lake Victoria
(B) Lake Faguibine
(C) Lake Oguta
(D) Lake Volta
Answer: B

2. Which of the above have borders with Afghanistan?
1. Azerbaijan
2. Kyrgyzstan
3. Tajikistan
4. Uzbekistan
5. Turkmenistan

(A) 1, 2 and 5 only
(B) 1, 2, 3 and 4 only
(D) 3, 4 and 5 only
(D) 1, 2, 3, 4 and 5

Answer: C

3. How many of the above are generally known as tea-producing States?
1. Andhra Pradesh
2. Kerala
3. Himachal Pradesh
4. Tripura

Answer: Three States

4. Which one of the following continents has the highest growth of population?
(A) Africa
(B) South America
(C) Asia
(D) North America

Answer: A

5. Vamsadhara Which of the above rise from the Eastern Ghats?
1. Brahmani
2. Nagavali
3. Subarnarekha
4. Vamsadhara

(A) 1 and 2
(B) 2 and 4
(C) 3 and 4
(D) 1 and 3

Answer: B

6. Among the following, which one is the least water-efficient crop?
(A) Sugarcane
(B) Sunflower
(C) Pearl millet
(D) Red gram

Answer: A

7. The black cotton soil of India has been formed due to the weathering of?
(A) Brown forest soil
(B) Fissure volcanic rock
(C) Granite and schist
(D) shale and limestone

Answer: B

8. “The crop is subtropical in nature. A hard frost is injurious to it. It requires at least 210 frost-free days and 50 to 100 centimeters of rainfall for its growth. A light well-drained soil capable of retaining moisture is ideally suited for the cultivation of the crop.” Which one of the following is that crop’?
(A) Cotton
(B) Jute
(C) Sugarcane
(D) Tea

Answer: A

9. Among the following cities, which one lies on a longitude closest to that of Delhi?
(A) Bengaluru
(B) Hyderabad
(C) Nagpur
(D) Pune

Answer: A

10. Turkey is located between
(A) Black Sea and Caspian Sea
(B) Black Sea and Mediterranean Sea
(C) Gulf of Suez and Mediterranean Sea
(D) Gulf of Aqaba and Dead Sea

Answer: B

11. Which one of the following pairs of islands is separated from each other by the ‘Ten Degree Channel’?
(A) Andaman and Nicobar
(B) Nicobar and Sumatra
(C) Maldives and Lakshadweep
(D) Sumatra and Java

Answer: A

12. The seasonal reversal of winds is the typical characteristic of
(A) Equatorial climate
(B) Mediterranean climate
(C) Monsoon climate
(D) All of the above climates

Answer: C

13. The lower Gangetic plain is characterized by humid climate with high temperature throughout the year. Which one among the following pairs of crops is most suitable for this region?
(A) Paddy and cotton
(B) Wheat and Jute
(C) Paddy and Jute
(D) Wheat and cotton

Answer: C

14. Contour bunding is a method of soil conservation used in:
(A) Desert margins, liable to strong wind action
(B) low flat plains, close to stream courses, liable to flooding
(C) scrublands, liable to spread of weed growth
(D) None of the above

Answer: B

15. The Himalayan Range is Very rich in species diversity. Which one among the following is the most appropriate reason for this phenomenon?
(A) It has a high rainfall that supports luxuriant vegetative growth
(B) It is a confluence of different bio-geographical zones
(C) Exotic and invasive species have not been introduced in this region
(D) It has less human interference

Answer: B

Also Read: How to Prepare for UPSC Geography Optional?

Tips to Solve UPSC Prelims Geography ✍️

  • Create a knowledge base with the help of NCERT Books
  • Choose authentic study materials for advanced learning. Make sure you choose the latest edition of books to avoid any misprints or wrong information.
  • Knowledge of Map is important. Use Atlas to understand the map of India and the world.
  • Handwritten notes in their own language are the best study materials. It helps you skip reading long paragraphs repeatedly.
  • Practise with previous year’s question papers and mock tests

Best Preparation Books for Geography 📚

We have mentioned some of the best preparation books to prepare for UPSC Prelims Geography. Check the list below

  • Physical Geography by G C Leong
  • Geography of India by Majid Husain
  • NCERT VI and X (Old Syllabus)
  • NCERT XI and XII (New Syllabus)
  • World Atlas (Orient Black Swan)

Also Read: How to Prepare for UPSC Optional Botany?

Related Blogs

UPSC Book List Best Public Administration Books for UPSC
Best Political Science Books for UPSC How to Prepare for UPSC 2024 at Home?
How Many Questions are there in UPSC Mains? 🧑‍💻UPSC Preparation for Working People

This was all about the UPSC Prelims Geography.  For more such informative blogs, check out our UPSC Exams Section, or you can learn more about us by visiting our  Indian exams page.

Leave a Reply

Required fields are marked *

*

*