UPSC Prelims History: Previous Year Questions, Tips and Books

3 minute read
10 shares
UPSC Prelims History

UPSC Prelims History: Undoubtedly, History is an important subject when it comes to preparing for the UPSC Prelims exam. The UPSC history syllabus consists of topics like Modern history, Indus Valley civilization and more. To get good marks in the Prelims exam, aspirants should practice with the previous year questions of UPSC prelims history and mock tests. 

Previous Year Questions of UPSC Prelims History 

1. Who among the following was associated as Secretary with Hindu Female School which later came to be known as Bethune Female School?
(A) Annie Besant
(B) Debendranath Tagore
(C) Ishwar Chandra Vidyasagar
(D) Sarojini Naidu

Answer: C

2. Who among the following is associated with ‘Songs from Prison’, a translation of ancient Indian religious lyrics in English?
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Mohandas Karamchand Gandhi
(D) Sarojini Naidu

Answer: C

3. With reference to the history of ancient India, Bhavabhuti, Hastimalla and Kshemeshvara were famous
(A) Jain monks
(B) playwrights
(C) temple architects
(D) philosophers

Answer: B

4. With reference to the period of the Gupta dynasty in ancient India, the towns Ghantasala, Kadura and Chaul were well-known as
(A) Ports handling foreign trade
(B) Capitals of powerful kingdoms
(C) Places of exquisite stone art and architecture
(D) important Buddhist pilgrimage centres

Answer: A

5. Which one of the following books of Ancient India has the love story of the son of the founder of the Sunga Dynasty?
(A) Swapnavasavadatta
(B) Malavikagnimitra
(C) Meghadoota
(D) Ratnavali

Answer: 2

6. In the context of Colonial India, Shah Nawaz Khan, Prem Kumar Sehgal and Gurbaksh Singh Dhillon are remembered as
(A) leaders of Swadeshi and Boycott Movement
(B) members of the Interim Government in 1946
(C) members of the Drafting Committee in the Constituent Assembly
(D) officers of the Indian National Army

Answer: D

7. Indigo cultivation in India declined by the beginning of the 20th century because of
(A) Peasant resistance to the oppressive conduct of planters
(B) its unprofitability in the world market because of new inventions
(C) National leaders’ opposition to the cultivation of indigo
(D) Government control over the planters

Answer: B

8. The Vital-Vidhvansak, the first monthly journal to have the untouchable people as its target audience was published by
(A) Gopal Baba Walangkar
(B) Jyotiba Phule
(C) Mohandas Karamchand Gandhi
(D) Bhimrao Ramji Ambedkar

Answer:

9. With reference to the history of India, “Ulgulan” or the Great Tumult is the description of which of the following events?
(A) The Revolt of 1857
(B) The Mappila Rebellion of 1921
(C) The Indigo Revolt of 1859 – 60
(D) Birsa Munda’s Revolt of 1899-1900

Answer: D

10. In the Federation established by The Government of India Act of 1935, residuary powers were given to the
(A) Federal Legislature
(B) Governor General
(C) Provincial Legislature
(D) Provincial Governors

Answer: B

Tips to Prepare for UPSC Prelims History

  1. Analyze the previous year’s question papers and focus on the most important topics first.
  2. Start your preparation with NCERT books. These books are irreplaceable when it comes to preparing for Upcoming government exams.
  3. Create short notes to revise regularly.
  4. Do not choose too many sources of study material. It will create confusion ahead.

Best Books for UPSC Prelims History

Below, we have mentioned 5 best preparation books that can help you to prepare for UPSC prelims History. 

  • NCERT Books of Class 6th to 11th
  • India’s Ancient Past by RS Sharma.
  • History of Modern India by Bipan Chandra.
  • History of Medieval India by Satish Chandra.
  • The Wonder That Was India by AL Basham.

Also Read: How to Prepare for UPSC Optional Botany?

Related Blogs

UPSC Book List Best Public Administration Books for UPSC
Best Political Science Books for UPSC How to Prepare for UPSC 2024 at Home?
How Many Questions are there in UPSC Mains? 🧑‍💻UPSC Preparation for Working People

This was all about the UPSC Prelims History. For more such informative blogs, check out our UPSC Exams Section, or you can learn more about us by visiting our  Indian exams page.

Leave a Reply

Required fields are marked *

*

*